Zamów żurek staropolski w butelce na https://tinyurl.com/yjycbsmd.
Ostatnio rzadko już jemy dwudaniowe obiady. Przez ciągły pośpiech, co generuje konieczność szybkiego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy na rzecz potraw niegdyś podawanych zazwyczaj jako to drugie danie. Jednak tradycyjne polskie zupy, takie jak żurek oraz barszcz biały, będą z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśli samemu przyrządzamy je już tylko sporadycznie, to nadal stanowią one stałą pozycje w menu restauracji oraz bufetów z rodzimą kuchnią, a także są powszechnie stawiane na stołach w trakcie spotkań wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Żurek a barszcz biały – Żurek i barszcz biały – różnica tkwi w mące
Gdy zapyta się Słowianina o zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to w okamgnieniu przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Masa osób często nie widzi głównej różnicy pomiędzy tymi potrawami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały przyrządza się z zakwasu z mąki pszennej, natomiast żurek – z zakwasu na mące żytniej. To jednakże nie wszystko, co różni te zupy, choć warto zdecydowanie zaakcentować, że nie ma jednej obowiązującej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Kuchnia jest wszak sztuką, a każde danie odzwierciedla kunszt kucharza oraz jego indywidualne upodobania. Co jednak da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego zazwyczaj wkłada się więcej grzybów i włoszczyzny. Zabiela się go też przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można użyć sok z ogórków kiszonych lub z kapusty kiszonej. Tymczasem z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, ponieważ w ramach tej grupy zup wydziela się 3 warianty:
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go na ogół z chlebem i jajkiem;
– kwaśny, zawiesisty żur przygotowywany zazwyczaj z dużą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki zalewa się zakwasem chlebowym lub żytnim.
Nie ma potrzeby przygotować samemu bazy na żurek i barszcz biały
Przygotowanie zakwasu na wyliczone wcześniej zupy jest nieskomplikowane, jednak nie każdemu udaje się za pierwszym razem. W sieci znajduje się kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, które można wypróbować. Wykorzystując jednakże domowy zakwas należy zaplanować pichcenie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Tym samym, jeśli chęć np. na żur najdzie was niespodzianie, zalecamy kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na przyrządzanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych stacjonarnych, jak i online, bez problemu znajdziemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, dzięki którym ugotujemy smakowity biały barszcz i żurek śląski czy też staropolski.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]