Chcesz kupić ogórki kiszone w folii? Kliknij tu.
Na kanapce, w sałatce, w zupie czy jako surówka do drugiego dania – kiszone ogórki w naszej kuchni podajemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bowiem kiszonki są równie zdrowe, co smakowite.
Jak zrobić ogórki kwaszone?
Kwaszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest dość proste. Wykorzystuje się do tego drewniane beczułki albo duże kamienne garnki, w których surowe ogórki zalewa się słoną wodą, a następnie zostawia się pojemnik na nie mniej niż czternaście dni w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Miłośnicy mało kwaśnych kiszonek mogą spożyć kwaszonkę już po paru dobach – ogórki tego rodzaju określamy „małosolnymi”. W podstawowym recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się koper oraz ząbki czosnku, jednak walory smakowe ogórków kwaszonych można wzbogacić także różnymi dodatkami, przykładowo ziarnami pieprzu, liśćmi czarnej porzeczki czy cząstkami marchwi. Naturalnie nie każdy ma czas czy też pod dostatkiem miejsca w kuchni, by samemu przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą bądź spiżarnią, w której może gromadzić żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednakże, iż należy zrezygnować z kiszonych ogórków – w każdej chwili możemy kupić je w sklepie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, a więc w kubełkach z uchem czy też w workach foliowych, które bez problemu zmieszczą się w lodówce.
Czy powinno się jeść kiszone ogórki?
Od wieków wiadomo, iż sfermentowane warzywa zbawiennie oddziałują na ludzki organizm. I to prawda, gdyż razem z kiszonkami konsumujemy dobroczynne bakterie, które redukują pH przewodów pokarmowych oraz pozytywnie oddziałują na ich florę, wspomagając tym samym trawienie. Jednak to nie wszystko! Kwaszone ogórki nie są kaloryczne (dostarczają ledwie 12 kcal w 10 dag), a jednocześnie zawierają między innymi witaminę A, C i K1, witaminy z grupy B oraz mnóstwo minerałów istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, to np. magnez, wapń, żelazo, mangan i sód. A co z sokiem z kiszonych ogórków? O ile lubimy cierpkie smaki, zalecamy nie wylewać go po spożyciu kiszonek, tylko go wypić bądź użyć do zupy ogórkowej, gdyż w miarę kwaszenia witaminy przedostają się po trosze do zalewy. Należy jednak podkreślić, na kiszonki muszą uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się bowiem duża ilość soli.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]