Zobacz, gdzie zamówić słodycze z Włoch.
Przywykliśmy do spożywania kawy na szybko przed wyjściem do pracy albo do śniadania. Nic w tym dziwnego, ponieważ kawa z powodu zawartej w niej kofeinie pobudza i pomaga z pełną siłą stawić czoło zaplanowanym zadaniom. Tymczasem zapominamy, że kawa łączona z różnymi dodatkami może zmienić się w aromatyczny rarytas, przy którym można odpocząć po chaotycznym dniu w pracy. Które wobec tego ciastka i słodkości dobrze współgrają z kawą?
Nugat, czekolada i inne słodycze – co warto przygryzać do kawy?
Z kawą, przede wszystkim jeżeli uwielbiamy pić ją bez dodatku mleka i bez cukru, dobrze łączą się wszelkie słodycze, które łagodzą jej intensywny smak. To przykładowo:
– kruche ciastka – np. biszkopty, herbatniki i ciastka owsiane, a więc wszystko, co da się zanurzyć w ciemnym napoju;
– orzechy, migdały oraz ciastka – czy spałaszujemy do kawy mieszankę orzechów, smakowite muffinki z ich dodatkiem bądź lekkie makaroniki wypiekane z mąki migdałowej, na pewno będziemy wniebowzięci tym połączeniem. Trzeba jednakże mieć na uwadze, że orzechy zawierają sporo tłuszczy, głównie tych zdrowych, ale i tak lepiej jeść je z umiarem;
– nugaty – rewelacyjny deser sporządzany z miodu i ubitych białek, które miesza się orzechami (w całości albo siekanymi), czasem z domieszką kakao i kandyzowanych owoców. To tradycyjny przysmak, który na Starym Kontynencie spożywa się w okresie świąt Bożego Narodzenia we Włoszech, w Hiszpanii oraz we Francji. Tam także produkuje się najlepsze słodycze tego rodzaju;
– słodycze z miodem, toffi oraz karmelem – holenderskie stroopwafle, pomadki mleczne albo sezamki – te słodycze świetnie komponują się z popołudniową kawą i interesującą lektura;
– czekolada – kawa i parę kostek ciemnej czekolady to kombinacja, która oczaruje nawet tych najbardziej wybrednych. Oczywiście warto kupować czekoladę najlepszej jakości z jak najwyższą zawartością miazgi kakaowej (od 70%) oraz z małą zawartością tłuszczu i cukru. Najlepsze czekolady rozpoznaje się po wyraźnym chrupnięciu podczas jej dzielenia;
– cynamonowe ciastka – polecamy szarlotki czy bułki z ciasta drożdżowego posypane cynamonowym cukrem. Ta przyprawa kapitalnie podbija aromat kawy (można ją dodać też bezpośrednio do napoju, np. posypać nią puszystą piankę naszego latte).
Dane teleadresowe:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa
Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail:
[email protected]