Jeśli potrzebujesz barszczu czerwonego z buraków, koniecznie odwiedź ten adres.
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to zupa tylko na święta, którą podajemy najczęściej w trakcie Wigilii lub ważnych rodzinnych imprez. W rodzinach, w których zwyczaj jedzenia obiadów z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale również jako uzupełnienie do innych potraw.
Barszcz czerwony – zdrowa zupa obiadowa, lecz również smakowita przekąska
Wydaje się, iż barszcz czerwony to banalna do przygotowania zupa z buraków, która ogólnie nie jest dość pożywnym daniem. Jednak właśnie jego kwaśny, a zarazem nieznacznie słodki aromat powoduje, że bardzo dobrze stapia się on z innymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest mnóstwo – jedni zalewają nim uszka z grzybami, mięsem bądź kapustą, inni preferują w nim ziemniaki, jajko na twardo oraz kawałki kiełbasy. Barszcz czerwony to doskonała potrawa na obiad, ale również smakowita przekąska bądź ciepła kolacja – wrzący kubeczek tej zupy cudownie podkreśli smak chrupiącego krokieta z grzybami czy bułki drożdżowej z mięsnym nadzieniem.
Wypada podkreślić, że barszcz czerwony, jeśli kucharz nie dodał do niego śmietany, jest zupą nietuczącą. Danie to uważane jest za zdrowe, bowiem dostarcza organizmowi kwas foliowy, witaminy z grupy B i witaminę C, mangan, jak również mnóstwo żelaza, i z tego powodu rekomenduje się je osobom cierpiącym na anemię. Jednak z uwagi na to, że podstawą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie zazwyczaj je się ją z dodatkami mających w składzie znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Zakwas z buraków kiszonych na barszcz czerwony – zrób samodzielnie bądź kup
Nie ma kanonicznego przepisu na barszcz z buraków – każdy w kuchni korzysta ze swoich ulubionych dodatków i inaczej przyprawia tę zupę. Jedni lubią pikantny barszcz ze sporą ilością pieprzu, pozostali dodają do niego troszkę cukru, by podkreślić naturalną słodycz buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeśli szykuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z buraków kwaszonych ma bardziej specyficzny, kwaskowaty aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a przy tym ma więcej ważnych składników odżywczych. Zakwas z kiszonych buraków można oczywiście przyszykować osobiście, ale proces fermentacji trwa mniej więcej tydzień. Jeżeli jednak raptem nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz gotowy zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie bądź przez internet.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]