Krakowska Piekarnia Pochopień

Piekarnia Pochopień – tradycja i smak Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Założona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje…

Kilka słów o zamiennikach kapsułek do Dolce Gusto

Ekspresy do kawy z systemem Dolce Gusto na stałe wtopiły się już w krajobraz polskich kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich fantazyjna, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają…

Które minerały i witaminy znajdują się w kiszonych ogórkach?

Na kanapce, w sałatce, w zupie czy jako surówka do drugiego dania – kiszone ogórki w naszej kuchni podajemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bowiem kiszonki są…

Przysmaki do kawy – nugaty, krówki i inne smaczne ciastka do kawy

Przywykliśmy do spożywania kawy na szybko przed wyjściem do pracy albo do śniadania. Nic w tym dziwnego, ponieważ kawa z powodu zawartej w niej kofeinie pobudza i pomaga z pełną…

Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to zupa tylko na święta, którą podajemy najczęściej w trakcie Wigilii lub ważnych rodzinnych imprez. W rodzinach, w których zwyczaj jedzenia obiadów z dwóch…

Zalecamy pić sok z kiszonej kapusty i buraków!

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie wróciły na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również nowe, przedtem mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o leczniczych walorach fermentowanego…

Chrupkie i zdrowe przekąski – o popularnych domowych kiszonkach

Warzywa kiszone są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że w naszym odczuciu jest to wyłącznie słowiański specjał, z rzadka spotykany w pozostałych częściach świata. Jednak kiszonki lubiane są…

Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!

Od wieków w rodzimej kuchni wykorzystuje się kiszonki. Ostatnio jednakże często wspomina się również ogromne właściwości prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw.…

Barszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią

Ostatnio rzadko już jemy dwudaniowe obiady. Przez ciągły pośpiech, co generuje konieczność szybkiego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy na rzecz potraw niegdyś podawanych zazwyczaj jako to drugie danie.…

Kawa w kapsułkach – wiele smaków z całego świata

Duża część z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki ciepłej, aromatycznej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na kolejny dzień pracy. Przy dobrej kawie relaksujemy…