Na kanapce, w sałatce, w zupie czy jako surówka do drugiego dania – kiszone ogórki w naszej kuchni podajemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bowiem kiszonki są…
Kulinaria
Przysmaki do kawy – nugaty, krówki i inne smaczne ciastka do kawy
Przywykliśmy do spożywania kawy na szybko przed wyjściem do pracy albo do śniadania. Nic w tym dziwnego, ponieważ kawa z powodu zawartej w niej kofeinie pobudza i pomaga z pełną…
Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to zupa tylko na święta, którą podajemy najczęściej w trakcie Wigilii lub ważnych rodzinnych imprez. W rodzinach, w których zwyczaj jedzenia obiadów z dwóch…
Zalecamy pić sok z kiszonej kapusty i buraków!
Produkty fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie wróciły na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również nowe, przedtem mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o leczniczych walorach fermentowanego…
Chrupkie i zdrowe przekąski – o popularnych domowych kiszonkach
Warzywa kiszone są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że w naszym odczuciu jest to wyłącznie słowiański specjał, z rzadka spotykany w pozostałych częściach świata. Jednak kiszonki lubiane są…
Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!
Od wieków w rodzimej kuchni wykorzystuje się kiszonki. Ostatnio jednakże często wspomina się również ogromne właściwości prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw.…
Barszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią
Ostatnio rzadko już jemy dwudaniowe obiady. Przez ciągły pośpiech, co generuje konieczność szybkiego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy na rzecz potraw niegdyś podawanych zazwyczaj jako to drugie danie.…
Kawa w kapsułkach – wiele smaków z całego świata
Duża część z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki ciepłej, aromatycznej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na kolejny dzień pracy. Przy dobrej kawie relaksujemy…
Jak zrobić sok z aloesu na poprawę odporności?
Zima to okres wzmożonych zachorowań na infekcje grypopodobne i przeziębienie. By temu zapobiec, warto sięgnąć po naturalne metody, np. sok z aloesu. Do zrobienia soku potrzebne są świeże liście aloesu…