Chcesz kupić sok z kiszonego buraka? Zobacz tu.
Od wieków w rodzimej kuchni wykorzystuje się kiszonki. Ostatnio jednakże często wspomina się również ogromne właściwości prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który teraz często widoczny jest na półkach marketów w sekcjach ze zdrową żywnością.
Sok z kiszonej kapusty – dlaczego należy go regularnie pić
Bodaj większość z nas w dzieciństwie pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie na własną rękę szykowały kiszoną kapustę według przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu kapusty często przynosiły swoim wnukom kubeczek z sokiem, tłumacząc, że sok jest kwaskowaty, jednakże niesłychanie zdrowy. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to wręcz bomba witaminowa! Ma on w składzie bardzo duże ilości witaminy B3, A, C oraz E, a także przeróżne minerały, jak np. żelazo, wapń oraz potas. Wielu ludzi może mieć problem z przyzwyczajeniem się do cierpkiego smaku tego soku, jednak rekomenduje się wypijać go systematycznie, dlatego że wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo i wspomaga trawienie, więc w efekcie może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić deficyt kwasu askorbinowego, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty rekomenduje się też anemikom z uwagi na zawarte w nim żelazo. Oczywiście nawet tak zdrowego napoju nie wolno nadużywać – zaleca się wypijać maksymalnie 250 ml soku na dzień.
Sok z kwaszonych buraków jest równie zdrowy!
Sok z kiszonego buraka jest drugim odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od lat do gotowania, a który pijemy także jako przekąskę. W jego składzie znajduje się dużo witamin i ma własności antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: obniża ciśnienie, zapobiega zaparciom, a jednocześnie wyostrza koncentrację. Pomimo że buraki cechują się sporą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać diabetycy. Nie rekomenduje się jednakże jego konsumpcji przez osoby cierpiące na choroby nerek lub reumatyzm, jak również paniom karmiącym piersią i w ciąży.
Jeśli nie masz czasu, żeby przygotować soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie albo zamówić przez internet na stronie producenta. Pamiętaj jednak, iż soki tego rodzaju należy przechowywać w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]