Zalecamy pić sok z kiszonej kapusty i buraków!

Chcesz zamówić sok z kapusty kiszonej? Sprawdź superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie wróciły na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również nowe, przedtem mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o leczniczych walorach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć również o napojach takich jak kombucza, maślanka czy rozmaitego typu soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Głównie te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pozwalają łatwo i błyskawicznie wprowadzić do naszego organizmu składniki niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie składniki w nich odnajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający dużo substancji mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Najistotniejszym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, ogórków bądź pozostałych kwaszonek to też wspaniałe źródło witamin. Warte uwagi jest w szczególności duże stężenie witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na obecność witaminy E i K, witamin z grupy B oraz znaczne stężenie soli mineralnych.

Sok z kapusty kiszonej – czemu trzeba go pić?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Co więcej liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy czy refluks. Wzmacniają one także apetyt i działają osłonowo w trakcie terapii antybiotykami i wzmagają apetyt.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]